top of page

Boek: Omdenken in opvoeding

Het is al lang geleden dat ik een informatief boek heb gelezen of geluisterd. Met mijn nieuwe baan is het ook even zoeken wanneer ik ga luisteren. Daarom ben ik met een heel kort boekje begonnen, namelijk Omdenken in opvoeding van Berhold Gunster.


Waar gaat het over?


Ik ken omdenken vooral van Instagram. Rode plaatjes met teksten die je aan het denken zet. Dit boekje is een aanvulling op het boek dat hier aan ten grondslag licht, maar dan gericht op opvoeding.


Het boekje benoemt dat een probleem altijd twee componenten heeft: Verwachtingen en feiten. En dit zijn dan ook twee componenten waar je aan kunt draaien om om te gaan met het probleem. In opvoeding is er vaak sprake van verwachtingen van de ouder.


Wat heb ik er uit gehaald?

Wat me vooral aansprak is dat problemen in de opvoeding vaak de oorzaak zijn van de verwachtingen van de ouder en dit ligt niet altijd aan het kind. Aan het gedrag van het kind ligt vaak een behoefte. Meestal gaat het hierbij om erkenning en/of liefde.


De oplossingen die in de voorbeelden van het boek werden aangedragen zijn vaak oplossingen waarbij er juist, haast overdreven mee wordt gegaan in het gedrag van het kind om op die manier aan de behoefte te voldoen.


Aanrader?

Ik vond het een prettig, kort verhaal om te luisteren. Gewoon alsof iemand een presentatie geeft in plaats van een boek voor leest. Ik werd hierdoor wel nieuwsgierig naar het originele boek over omdenken.


Ben jij bekent met 'Omdenken'? Heb je wel eens het boek gelezen? Zo ja, wat vind je er van?*Dit artikel bevat affiliatie links.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page