top of page

Work in progres: Temperatuurdeken

Bijgewerkt op: 28 dec. 2023

Ik ben recent begonnen aan een nieuw haak project, namelijk de temperatuurdeken. Wat is een temperatuurdeken precies? Elke dag kijk ik naar de maximale temperatuur die het KNMI aangeeft in De Bilt. Aan elke temperatuur heb ik een bepaalde kleur gekoppeld. Elke dag haak ik 1 regel in die kleur. Ik haak met een granny stripe. Ik ben op 1 juli 2023 begonnen en wil doorgaan tot 30 juni 2024.


Wat heb ik geleerd van vorig jaar?

Vorig jaar heb ik dit ook geprobeerd. Helaas liep ik toen vast omdat de wol van een kleur op was. Dit koste me even om de wol aan te vullen. Doordat de regels toen heel lang waren (ruim 1,5 meter), liep ik te ver achter om het weer op te pakken. Dit jaar wil ik de deken daarom in kleinere stukken maken. 1 regel is ongeveer 50 cm. Ik wil 2 a 3 maanden per stuk maken. Ik moet nog even kijken hoe groot een maand is. Daarna wil ik deze stukken aan elkaar vast maken tot een hele deken.


De kleuren die ik vorig jaar had bedacht, wil ik ook dit jaar gebruiken. Hier hoeft niets anders mee te gebeuren. Ook de steek gebruik ik van vorig jaar. Dit is een makkelijke steek waarmee ik snel een regel heb gemaakt. Dus ook als ik een dag achter loop ben ik snel weer bij.


Juli 2023

De eerste maand zit er op. Ik ben uit gegaan van dezelfde kleurenschema als vorig jaar. Waarbij ik dus wel uit ga van de maximale temperatuur. De middelste foto is hoe mijn deken er na 1 maand er uit ziet.

Wel moet ik nog heel veel draadjes weg werken. Dit vind ik echt het vervelendste werkje van iets haken. Het netjes wegwerken van duizend losse draadjes..


Augustus 2023

Het is ondertussen al half oktober, maar ik heb eindelijk augustus af. Deze maand liep ik er tegen aan dat ik niet alle kleuren van vorig jaar kan gebruiken. Ik kan namelijk niet alle kleuren meer kopen. Hierdoor heb ik wat kleuren aangepast. Het lichtbruine heb ik al veel gebruikt en ik ga niet opnieuw beginnen. Ik heb dezelfde kleur gevonden, maar de wol is iets pluiziger. Ik ben hier nog niet mee begonnen en hoop dat ik voor die tijd de kleur in de goede wol kan vinden.

Ook nu moet ik nog steeds heel veel draadjes weg werken, maar ik heb wel een goede stopnaald gevonden. Hopelijk werk ik september sneller bij. Al merk ik wel dat het vroeg donker wordt en het lastiger wordt om ´s avonds te haken. Ik hou niet van het licht vol aan in de avond.


September 2023

De maanden gaan sneller dan dat ik haak. Niet zo zeer dat ik er zo lang over doe om een dag te haken, maar zodra ik een maand af heb, ervaar ik wat weerstand om aan de volgende maand te beginnen. Als ik dan wel begin aan een maand, heb ik die maand in een paar dagen ingehaald. Dus eind december heb ik eindelijk de maand september af. Als we zo door gaan is het december 2024 voordat de deken af is.


Opvallend aan de maand september vond ik dat deze aan de ene kant haast warmer was dan de maand augustus. Dit hield niet de hele maand aan, maar ik heb in drie maanden tijd nog maar vijf verschillende kleuren gebruikt. Ik ben wel benieuwd of het de komende maanden meer kleuren komen.Deze maand heb ik wel de andere licht bruine wol gebruikt. Je ziet het wel, maar ik vind het eigenlijk wel prima. Op de foto is het kleurverschil groter dan in werkelijkheid. Wat vooral opvalt is dat de nieuwe wol wat pluiziger is en je de draden hierdoor minder goed kan onderscheiden.


Hopelijk gaan de volgende maanden sneller..

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page