Gezonder leven gaat niet uit zichzelf, hier moet ik eerst wat voor doen. (lees hier waarom ik gezonder wil leven: ColourfulDana gaat gezonder leven) Want wat zie ik nou als gezonder leven? Waar kom ik vandaan? Waar wil ik naar toe? En hoe kom ik daar dan? Welke stappen kan en wil ik nemen? Voor mij begint gezonder leven met plannen maken.
Gezonder eten
Na mijn zwangerschap ben ik binnen een jaar al mijn zwangerschap kilo's kwijt geraakt. Dat waren er best veel, maar het lukte me binnen een jaar. Maar er af houden is een ander verhaal. Gedurende de jaren kwam ik toch langzaam weer aan en dat is tijdens de reis echt versneld. Daarnaast voel ik me ook vaak futloos en moe.
Door gezonder te eten, hoop ik dus meer energie te krijgen en uiteindelijk een lager gewicht. Een gewicht dat ik ook langdurig vol kan houden. Maar om het vol te houden moet ik dus voorkomen dat ik me dingen verbiedt. Het gaat meer om een balans en genieten met mate. Niet mijn sterkste kant. Ik moet dus nog wel op onderzoek gaan hoe ik dat voor elkaar krijg.
De stapjes die ik al wel heb bedacht om in te zetten zijn:
Ontbijten met yoghurt of kwark, granola en fruit/ontbijttaart/chia pudding met fruit
Lunchen met salades (hier heb ik dus nog wel inspiratie voor nodig)
Zelf boodschappen bestellen, zodat er minder verleidingen in huis zijn.
Koffie beperken tot 3 koppen per dag.
Meer maaltijden voorbereiden
Bewegen
In 2016 heb ik de halve marathon van Amsterdam gelopen en in 2018 heb ik elke dag hard gelopen. Maar tijdens mijn zwangerschap heb ik nauwelijks hardgelopen, omdat mijn hartslag veel te hoog werd. In die tijd heb ik geen andere sport gedaan, al heb ik wel iets gewandeld. Na de zwangerschap heb ik, in coronatijd, heel veel gewandeld. Hier haalde ik veel rust uit, zonder al te veel mijn lichaam te belasten. En uiteindelijk ben ik weer gaan hardlopen. Maar verder dan een half uur is op de een of andere manier een uitdaging. Regelmatig hardlopen vindt ik ook echt een uitdaging.
Daarnaast ben ik door de keizersnede en de chronische buikpijn die ik daardoor gekregen heb, mijn kracht in mijn boven lichaam volledig kwijt geraakt. Dit moet ik weer langzaam opbouwen, maar ik heb geen idee hoe.
Door een regelmatig beweegschema te hebben, is het makkelijker het bewegen vol te houden. Ik wil weer lange afstanden en uiteindelijk een marathon kunnen lopen. Maar ook gewoon wandelen (op hoog tempo) wil ik meer gaan doen. Deels om mijn hoofd leeg te maken, deels om mijn conditie te verbeteren en deels om op een gezonder gewicht te komen.
Ik wil weer sterk en flexibel zijn, zodat ik zonder problemen iets zwaars van de grond kan tillen.
Hiervoor heb ik de volgende stapjes al bedacht±
Elke dag 30 minuten stevig doorwandelen, tenzij ik heb hardgelopen
2x per week hardlopen, later 3x per week
Een hardloopgroepje uitproberen (leer ik ook nieuwe mensen kennen)
Op zoek gaan naar een sport die ik leuk vind en mijn bovenlichaam sterker en flexibeler maakt
Kennis
Toen ik nog op school zat, lukte het me vrij gemakkelijk om nieuwe kennis te vergaren. Wanneer ik iets las, bleef het grotendeels plakken. Wat dus ook in hield dat ik kleine feitjes uit boeken precies op kon lepelen. Ook kon ik sneller hoofdrekenen dan klasgenoten met hun rekenmachine rekende. Ik weet niet wat er gebeurt is, maar het lijkt wel alsof ik niets meer kan onthouden en hoofdrekenen gaat voor geen meter. Ik denk dat het grotendeels komt door het niet gebruiken van mijn hersenen. In mijn werk ben ik meer praktisch aan het werk, dan dat ik veel nieuwe theoretische kennis moet eigen maken.
Daarnaast ben ik vaak te moe om te gaan lezen. Ik heb dyslexie en merk dat lezen mij vrij veel energie kost. Ik vind het erg leuk om te doen, maar ik heb moeite om de juiste rust en ruimte te vinden om te lezen.
Ideaal gezien wil ik weer elke dag lezen, makkelijk nieuwe kennis leren en geen problemen hebben met rekenen. Ik wil zelfs weer mijn studie oppakken, maar alles stapje voor stapje.
Een aantal stapjes zijn:
In 5 tot 15 minuten per dag nieuwe kennis vergaren met Kinnu | Outsmart yourself
Elke dag een luisterboek op zetten
Elke vrije dag 30 minuten tijd maken om te lezen (fictie of non-fictie)
Tijd voor mezelf/Balans
In 2022 ben ik van baan gewisseld. Deels omdat dit niet de baan was waar ik van droomde en deels omdat de balans in ons huishouden niet meer goed was. Er was nauwelijks tijd voor ons hele gezin samen. Deze verandering was goed voor ons gezin, maar minder goed voor mijn tijd voor mezelf. Ik had namelijk bijna de hele dag iemand om mij heen, zeker toen Joshua zijn middagslaapje ging overslaan.
Daar stond tegenover dat ik tijdens de pijnrevalidatie voor mijn buik heb geleerd dat ik ten minste een half uur per dag nodig heb voor mezelf. Hierdoor kan ik zelf weer opladen, wordt mijn draagkracht groter en mijn pijn minder. Ik vind me dan ook vaker een leuker en gezelliger persoon. En toch gun ik mezelf die tijd niet.
De plannen die ik heb om voor meer balans te zorgen zijn:
Een oppas zoeken
Een schoonmaker zoeken
Dagelijks even in de tuin werken
Dagelijks wandelen of hardlopen
Self-Care
Na de bevalling leken sommige dingen heel makkelijk te gaan. Ik nam de tijd om even uitgebreid te douchen na een brakke nacht, de was werd meegenomen in het ritme en zat niet de hele dag doelloos naar de tv te kijken. Maar naarmate Joshua ouder werd, vergat ik voor mezelf te zorgen. Ik nam minder tijd voor de douche, ik haastte me op de wc en vaak koos ik voor ongezond eten.
Maar self-care is meer dan alleen de persoonlijke verzorging. Het is ook een stukje mentaal. Ik merk namelijk steeds meer dat ik geen tijd heb genomen om de bevalling en de tijd er na (met chronische buikpijn) niet verwerkt heb.
Als ik meer voor mezelf zorg, zit ik uiteindelijk beter in mijn vel. Waardoor ik meer energie en mentale ruimte heb om er voor mijn gezin te zijn of er juist voor mezelf even op uit te gaan. Maar ook om meer toekomstplannen te maken.
Hoe wil ik dat doen?
Meer routine krijgen in douchen, tanden poetsen, opruimen, etc.
Litteken/keizersnede behandeling
EMDR
Dagelijks 5 tot 10 minuten meditatie/visualisatie
Dagelijks 3 positieve dingen opschrijven
Maar hoe dan?
Oké, ik heb een hoop plannen en er zullen er gaandeweg vast nog wel meer komen. Alle plannen tegelijkertijd uitvoeren lijkt me niet de handigste manier. Op reis ben ik al met een aantal stapjes begonnen. Daarnaast ga ik wekelijks kijken of ik een stapje kan toe voegen of aanpassen. Lees je mee?
Kommentare